måndag 15 augusti 2016

Virkad docka med klänning, skor och väska

Den virkade dockan har nu fått en klänning, skor och väska. Jag delar här med mig av mönster och beskrivning till hennes outfit! Allt är virkat i Tilda-garn och med virknål 3.

 


Klänning
Klänningen virkas till att börja med som ett stycke fram och tillbaka, för att det ska bli ett sprund i ryggen. När man kommit ner en bit så virkas den ihop så att den sitter ihop i en tub.

Lägg upp 31 luftmaskor, vänd
Varv 1-2: virka 30 fasta maskor, avsluta med 1 lm, vänd
Varv 3: Gör ökning i var 5e maska (36)
Varv 4-5: 1 fm i varje maska (36)
Varv 6: Gör ökning i var 6e maska (42)
Varv 7: 1 fm i varje maska (42)
Varv 8: Gör ökning i var 7e maska (48)
Varv 9: Gör ökning i var 8e maska (54)
Varv 10: 1 fm i varje maska (54)
Varv 11: Gör en lm och virka ihop stycket till en tub genom att göra en fm i första maskan på varv 10, virka sedan hela varvet runt med fm.
Varv 12-23: Nu börjar snäckskals-mönstret på kjolen. *virka 5 stolpar i samma fm, hoppa över 2 fm, virka 1 fm i nästa, hoppa över 2 fm* upprepa varvet runt. Nästa varv gör du *5 stolpar i maskan som var den fasta maskan på föregående varv, hoppa över 2 fm, 1 fm i nästa (vilket blir på toppen av din stolpgrupp), hoppa över 2 maskor* upprepa varvet runt.
Varv 24: Byt färg till färgen du vill ha längst ner på klänningen, i mitt fall vitt. Virka 1 fm i varje maska.

Ärmar
Lägg upp 16 lm, vänd
Varv 1: Virka 1 fm i varje maska (15)
Varv 2: 3 fm, 2 hst, hoppa över 2 maskor, 6 st i nästa maska, hoppa över 2 maskor, 2 hst, 3 fm
Virka 2 stycken och sy fast dem på klänningen.

Sy fast lämplig knapp i ryggen på klänningen och virka luftmaskor till ett band att sy fast på andra sidan sprundet i ryggen som ett knapphål så att klänningen går att knäppa.

Klänning, skor och väska
Klänningen bak


Handväska
Väskan är virkad som ett enda rosa stycke, rundad i ena änden. Sedan har jag vikt den två gånger så att en ficka med lock bildas och virkat fast den så tack vare de vita kanterna.

Lägg upp 13 lm med rosa garn, vänd.
Varv 1-15: virka 1 fm i varje maska, avsluta med 1 lm, vänd (12)
Varv 16-18: Gör minskning 2 gånger i början och slutet på varje varv. Klipp av och fäst trådarna.

Lägg stycket framför dig med den rundade sidan uppåt. Vik upp änden du har närmast dig till rundningen börjar. Virka med vitt garn fasta maskor med start i något av de nedre hörnen, genom båda lagren av det virkade stycket så att en ficka börjar bildas, fortsätt med fasta maskor i kanten på rundningen och sedan genom de dubbla lagren på andra sidan. Klipp av och fäst tråden.

Virka ett axelband med luftmaskor till lämplig längd och sy fast på väskan. Sy eventuellt i en knapp eller pärla som dekoration.


Skor
Skorna virkade jag genom att följa mönstret på dockans ben, varv 1-20. På så sätt virkades skorna på samma sätt som dockans fötter. Jag piffade till dem med en rosa rosett.
 
Avklädd docka
Påklädd docka

1 kommentar:

  1. Kan du tänka dig att sälja dockmönstrer till mig letar efter crochet as blogg men den är nerlagd

    SvaraRadera